Kuchnie świata: smaki Egiptu
Egipska kuchnia z pewnością warta jest poznania: jest to odmiana kuchni arabskiej, która charakteryzuje się intensywnymi smakami przypraw, aromatem mięs i mieszanką wielu warzyw. Popularna u nas przyprawa arabska to mieszanina papryki, czosnku, kminu i kolendry – to w końcu ulubione smaki Egipcjan.
Egipskie potrawy
Egipska kuchnia słynie z doskonałych mięs. Znajdziemy tutaj dania z grillowanej lub pieczonej cielęciny, wołowiny i baraniny, które serwowane są pod wieczór. Z pewnością będąc w tym miejscu warto spróbować lokalnych koft czyli pieczonych szaszłyków z mięsa mielonego, które doprawiane jest m.in. pietruszką, papryką i kolendrą. Tradycyjnym daniem jest również shoarma – chlebek pita z kawałkiem jagnięciny i dodatkiem warzyw. W Egipcie nie brakuje również dań na bazie ryb i owoców morza – dostęp do zbiorników wodnych pozwala na przygotowywanie pysznych i świeżych dań, szczególnie w kurortach wypoczynkowych.
Dania bezmięsne
W egipskiej kuchni zakochają się również osoby, które z różnych względów nie jedzą mięsa. Regionalnym daniem jest harrisa czyli pikantny sos pomidorowy, serwowany również w formie gęstej, aromatycznej zupy. Zjeść możemy również egipskie falafele czyli kotleciki lub pulpety przygotowane z ciecierzycy. Popularną potrawą jest fattir – placek z nadzieniem, podawany zarówno w formie mięsnej, jak i wegetariańskiej. Egipcjanie kochają również inne warzywa, w szczególności paprykę, bakłażana oraz fasolę, co pozwala na cieszenie się smakiem bezmięsnych zup, makaronów i zapiekanek warzywnych.
Najnowsze komentarze