Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on sty 16, 2018 in Luźne tematy |

Smaczne grzyby jadalne, które pojawiają się wiosną

Nastała wiosna. Stopniały wszystkie śniegi. To właśnie ten czas, kiedy możemy wybrać się do lasu na grzybobranie i poszukać jadalnych grzybów wiosennych. Niektórych może to dziwić, gdyż zbieranie grzybów kojarzy nam się z porą jesienną, jednak prawda jest inna. W polskich lasach, na łąkach i innych terenach (szczególnie przyrzecznych) również napotkamy grzyby jadalne.

Na początek trzeba rozróżnić grzyby jadalne od trujących. Przecież zdrowie to rzecz cenna i nie wolno się w żadnym wypadku narażać na nieprzyjemnie konsekwencje. Wobec tego, jadalne grzyby wiosenne to temat, na jakim skupimy się w tym artykule.

Spodek gumowy – to specyficzny grzyb jadalny, który charakteryzuje się unikalnym, intensywnym smakiem. Dla wielu koneserów grzybobrań jest wymarzonym grzybem, który świetnie nadaje się do wielu dań, jako dodatek. Kolejnym jadalnym grzybem wiosennym jest stożkowy morel. Jego wygląd cechuje się falistym i kręconym kształtem. To może sprawić, że przez niektórych, bywa błędnie mylony z grzybami trującymi. Jego okres owocowania to początek kwietnia do końca maja. Innymi grzybami, z kategorii jadalnych, są letnie fajerwerki. Zaczynają one dojrzewać w porze wczesnej wiosny. Podobnie jak stożkowy morel, można go pomylić z innymi, silnie trującymi gatunkami grzybów.

Wybierając się wiosną na poszukiwanie grzybów jadalnych, koniecznie trzeba zachować rozwagę oraz ostrożność. Pomyłkowe zrywanie trujących gatunków grzybów, które niejednokrotnie wyglądem przypominają te jadalne, może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi.